Gyermekfogászat

Gyermekfogászat – Az első életévektől speciális nyomon követés , az egészséges, megfelelő esztétikai és funkcionalitású fogazat kulcsa. A fő cél az egészséges fogazat fenntartása mindaddig, amíg a tejfogakat maradandó fogak nem cserélik ki. Ha a tejfogakat a “terminus”előtt húzzák ki, annak komoly következményei lesznek a maradandó fogazatra.
Nagyon fontos az is, hogy egy lépéssel a fogszuvasodás előtt járjunk, ezért a 6 havonta rendszeres konzultáció, a szájhigiéniai tanácsadás, barázdazárás , fluorozás segíti az egészséges fogak megőrzését.

Mit értunk barázdazárás alatt?
Ez egy nagyon egyszerű, fájdalommentes prevenciós módszer, amely a hátsó fogak okklúziós felületein (rágó felület) lévő “repedéseket” lezárja (takarja), így védi meg őket a fogszuvasodástól.
Hogyan alkalmazzák a barázdazárást?
A barázdazárás néhány percet vesz igénybe. Első lépésben a fogat speciális pasztával és forgó kefével megtisztítják, vízzel lemossák és megszárítják, majd a fog felületére ásványianyag-mentesítő anyagot visznek fel, amely 15- 30 másodperc múlva lemossák , ezt követöen szárítás , majd a barázdazáró anyag felvitele a fogra következik, amelyet a lámpa segítségével megvilágítják, aminek hatására az a foghoz köt.
Mennyi a barázdazárás élettartama?
Javasoljuk, hogy a barázdazárást 6 hónap és 2 év közötti időközönként megismételjék. Nagyon fontosak a 6 havonta végzett időszakos ellenőrzések, amelyek mind a barázdazáró anyag sértetlenségének ellenőrzését, mind a szuvas folyamatok vagy egyéb állapotok időben történő észlelését célozzák meg.
Mi a fluorozás?
A fluorozás egy fogászati ​​eljárás, amely a fogfelületek remineralizáló hatásán keresztül megakadályozza a fogszuvasodás megjelenését.
Akárcsak a barázdazárás, a fluorozás is egy gyors és fájdalommentes művelet, első lépésben a fogfelületek fogmosása, majd a fluortartalmú készítmények fogra való felhordása történik.