Stomatologie pediatrică

Stomatologie pediatrică – Urmărirea specializată incă din primii ani de viată este cheia unei dentatii sănătoase, cu estetică și funcționalitate adecvate. Obiectivul principal este menținerea unei dentiții sănătoase pană în momentul înlocuirii dinților de lapte cu cei definitiv. Dacă dinții de lapte se extrag înainte de termen, repercursiunile grave vor fi asupra dentatiei definitive.

De asemenea este foarte important să fim cu un pas înaintea cariilor, de aceea consultul regulat la 6 luni, igienizări profesionale, sigilarile și fluorizarea realizate în cabinetul stomatologic ajută la menținerea  unei dentiții sănătoase.

Ce este sigilarea?

Este o metodă de prevenție foarte simplă, nedureroasă, prin care se sigilează( se acoperă) “fisurile” de pe suprafețele dinților posteriori(suprafețele ocluzale- pe care are loc masticația), protejându-i astfel de carii.

Cum sunt aplicați sigilantii?
Procedura de sigilare durează câteva minute.În prima etapă, dintele este curățat cu o pastă specială și o periuța rotativă, spălat cu apă și uscat.Apoi, pe suprafața dintelui se aplică o substanță demineralizanta care acționează între 15-30 de secunde.După acest interval de timp,după ce în prealabil dintele este spălat și uscat, se aplică materialul de sigilare care este întărit cu ajutorul lămpii cu UV.

Ce perioadă de viață are o sigilare?
Este recomandat ca manoperă de sigilareasa fie repetată la un interval de timp cuprins între 6 luni și 2 ani.Sunt foarte importante controalele periodice la 6 luni,pentru a verifică atât integritatea materialului de sigilare cât și pentru a depista din timp procesele carioase sau alte afecțiuni ale cavității bucale.

 Ce este fluorizare?
Este o manoperă stomatologică, care previne apariția cariei dentare prin efectul de remineralizare asupra suprafețelor dentare.

La fel că și sigilarea fluorizarea este o manoperă rapidă și nedureroasă, în prima etapă realizându-se un periaj al suprafețelor dentare iar apoi aplicarea preparatelor florurate