DETARTRAJUL PROFESIONAL
Detartrajul dentar profesional reprezintă îndepărtarea depozitelor de tartru și a plăcii bacteriene, cu ajutorul aparatului de detartraj cu ultrasunete. Este vorba despre o terapie profilactică, preventivă, care constă în îndepărtarea depozitelor calcificate supragingivale și subgingivale, de pe suprafețele dentare, prin vibrații.
Acest tratament are scopul de a preveni toate afecțiunile dentare, care au ca factor etiologic tartrul:
-gingivita (afectarea gingiei)
-parodontita (afectarea ligamentelor dentare, pierderea suportului osos, ulterior poate provoca pierderea dintelui)
-cariile dentare
Tartrul se formează prin mineralizarea în timp a plăcii bacteriene și este un rezervor de bacterii și toxine. Depozitele de tartru din spațiile interdentare și din șanțul gingival, presează gingia și o îndepărtează de pe dinte, fiind astfel factor favorizant pentru boala parodontală. În plus, tartrul inflamează gingia și o irită, producând sângerări gingivale, gingivite, parodontite, care pot evolua până la pierderea dintilor.
Depozitele masive de tartru maschează cariile, astfel acestea putând evolua până la afectarea nervului, daca nu se face detartajul în mod regulat.
Tartrul afectează negativ aspectul estetic și produce halena (miros neplacut al cavitatii bucale)
După detartraj se recomandă efectuarea procedurii de air-flow, care presupune proiectarea sub presiune a unui jet de apă cu bicarbinat de sodiu. Această manoperă are rolul de a îndeparta resturile fine de tartru ramase pe dinți în porțiunile greu accesibile și eventualele colorații superficiale.
Concluzie:
Se recomandă efectuarea periodică a procedurii de igienizare profesională, la 6 luni.